Monday, March 5th 2012

Ett nytt kamerafynd

För någon vecka sedan fick vi ett ryck och röjde lite i källaren, inför flytten i juni. Jag hittade en gammal kamera som jag tror jag fått/ärvt av farmor och farfar i England. Efter lite forskande så kom jag fram till att det är en Vest Pocket Kodak. (Det stod på den …) Exakt vilken modell det är är svårt att säga, men jag tror att det är en Vest Pocket Kodak Autographic Special. Den modellen började tillverkas år 1916, så den här har nog varit med ett tag.

Tänk om man kunde få se några av de bilder som tagits med den!

Efter att ha läst i manualen som någon duktig människa har skannat in så upptäckte jag att den här kameran har en finess som inte ens min Canon à la 2011 har … 🙂

C06630C06654C06636C06645C06650C06634

Man kan nämligen öppna en lucka på baksidan av kameran och anteckna på det pappersskikt som fanns på filmens baksida. Så då kunde man ge varje bild en titel och anteckna t ex vilka inställningar man använde. Praktiskt! Motsvarande finns säkert på en del digitalkameror, men definitivt inte på Canons systemkameror. (Och för att vara tydlig så menar jag inte att man i så fall skulle öppna en lucka och skriva med blyerts alltså …)

Objektivet har en största bländare på f/7,7 och en brännvidd på 84 mm. Ovanför och under linsen finns två väljare. En för slutartid, en för bländare. När man ska fotografera drar man ut fronten på kameran så att bälgen vecklas ut helt. Bakom fronten finns en vinkelsökare och avtryckaren, vilket syns i en av detaljbilderna här ovanför.

Manualen är väldigt utförlig och ger en massa grundläggande information om hur man fotograferar. Den hävdar också bestämt att man måste fotografera byggnader rakt på, d v s kameran måste stå helt plant.

Vest Pocket Kodak manual excerpt

Tyvärr har jag själv nyligen begått grova brott mot den här regeln, så det är väl bara att jag hyr en skylift och åker och fotar om de här bilderna

Comments are closed.