Tuesday, March 27th 2012

Dags att byta blixt

Jag har sedan ett tag tillbaka haft en Canon Speedlite 580EX II tillsammans med min gamla 420EX.

C07151 Canon Speedlite 420EX

Ett problem när man fotar i studio är att 420EX inte går att ställa manuellt, så för att få full manuell kontroll över mina blixtar bestämde jag mig för att byta ut den mot någon av de nyare blixtarna 430EX II eller 580EX II.

Fördelen med manuell blixt är att man får samma ljusstyrka och därmed samma exponering vid varje klick. När man kör med blixten i automatiskt läge (ETTL på Canon-språk) så varierar ofta ljusstyrkan en del från bild till bild.

I förlängningen vill jag ha åtminstone tre blixtar sammanlagt för att kunna få till olika ljussättningar i min studio.

Jag velade länge mellan att satsa på 430EX II eller 580EX II. Den sistnämnda kostar i stort sett dubbelt så mycket som den förstnämnda. Men den är å andra sidan nästan dubbelt så kraftig.

Jag insåg att det finns ett par fördelar med att ha tre likadana blixtar. Det ena är att jag slipper lära om knapparna på de olika modellerna. Det andra har att göra med hur manuellt läge funkar.

När man ställer en blixt manuellt så ställer man den i förhållande till sin maximala ljusstyrka. T ex full styrka, 1/2 styrka, 1/8 styrka, etc. Om jag har tre likadana blixtar så vet jag att 1/8 betyder samma sak på alla tre. Om jag däremot har en 580 och två stycken 430 så måste jag försöka räkna om från den ena modellen till den andra om jag vill att de ska ge samma faktiska ljusstyrka.

Sammantaget bestämde jag mig för att satsa på den dyrare 580EX II, även om det tar mig lite längre att få ihop till den tredje blixten.

Jag har nu lagt upp min 420EX för försäljning på Tradera. Samtidigt har jag lagt beslag på en 580EX II till nästan löjligt lågt pris i förhållande till vad den kostar i butik. Hoppas jag inte blir lurad, men försäljaren i fråga har många höga omdömen så jag bedömer risken som liten.

Comments are closed.