Sunday, March 4th 2012

Klockstapeln vid Litslena kyrka

I fredags kväll var det åter igen stjärnklart och jag har länge haft en tanke om att åka till Litslena kyrka och fota den på något vis. Nu tänkte jag försöka göra om det jag gjorde vid Enköpings-Näs kyrka, d v s använda kyrkan som förgrund till stjärnspår på himlen.

När jag kom fram visade det sig att kyrkan var så extremt välbelyst med stora strålkastare runt om att den helt överröstade stjärnorna på himlen. Men längst bak på kyrkogården hittade jag en grind som ledde ut i en hage, och uppe i backen där stod något som såg ut som en gammal väderkvarn. Det var så gott som kolsvart och det dröjde ett tag innan jag faktist såg konturerna ordentligt. När jag kom närmare såg jag att det var en klockstapel.

Det lilla ljus som föll på klockstapeln var strålkastarljus som reflekterades från den vita kyrkoväggen ~100 meter därifrån.

Jag var lite tveksam till att det skulle bli bra, men i brist på andra motiv satte jag upp stativet och riktade kameran för att få med lite av vägen till vänster. Eftersom det blåste en hel del fällde jag ut benen på stativet ett extra snäpp så det stod lägre och stadigare.

Precis som i mitt förra försök använde jag mitt Tokina på 11 mm brännvidd, f/2,8, 30 sekunders exponering och ISO 200.

Kameran fick stå och klicka på i en timme, och här ovanför ser ni resultatet. Jag ökade exponeringen på råfilerna med 0,7 steg i Lightroom innan jag lade ihop bilderna i Photoshop.

Det är alltid kul att visa rörelser som är för snabba eller för långsamma för ögat att uppfatta. Jordens rotation under himlen är en sån sak. Resultatet blev klart över förväntan i det här fallet.

Comments are closed.