Monday, April 11th 2011

En blåsippa, sex vinklar

Ofta är det de små nöjena som gör livet. Nästan varje vår brukar jag fota den blåsippa som står precis utanför mammas och pappas ytterdörr.

Bilderna blir väl inte så väldigt annorlunda från år till år, men det är ändå kul att återkomma till ett motiv. Och jag tycker nog att det lönade sig den här gången. Årets bilder är nog de bästa jag lyckats få på den lilla (och minskande) klumpen med blåsippor.

C00632 BlåsippaC00626 BlåsippaC00622 BlåsippaC00604 BlåsippaC00611 BlåsippaC00648 Blåsippa

Jag märker att jag mer och mer föredrar svalare bilder med högre kontrast. Här har jag också minskat färgmättnaden en hel del (-39 i Lightroom).

För att få det låga perspektivet använde jag min Gorillapod med benen så gott som platt mot marken, och en vinkelsökare. Utom i den sista bilden då jag gjorde Gorillapoden så hög som möjligt för att få blåsippan uppifrån.

Jag använde mitt 70-300mm (bild 2-5) och 50mm (bild 1 och 6) tillsammans med en försättslins för att komma riktigt nära. Försättslins 500D och 50mm f/1.4 är en förbjuden kombination enligt Canon, men jag använder den ändå. Galet! Det funkar ju riktigt bra till och med, förstår inte varför linsen inte rekommenderas till 50mm.

Jag använde förminskade AF-punkter för att kunna sätta skärpan så exakt som möjligt. Det blåste en hel del i lördags, så när blomman var någorlunda i fokus var det bara att trycka av och hoppas på det bästa. Förmågan hos 7D att ta riktigt snabba bildserier är guld värt för närbilder som dessa. 64 bilder blev det allt som allt. Alla utom dessa sex har jag sorterat bort.

Comments are closed.