Wednesday, March 9th 2011

Nya kameran inställd

Sådär, då har nya kameran anlänt, packats upp och ställts in enligt konstens alla regler.

Mitt första intryck var att 7D kändes större än jag hade trott. På bild tycker jag inte att den ser nämnvärt större ut än 50D, men när man håller den i handen känns den klart biffigare – på gott och ont.

Avtryckaren på den här kameran är lite annorlunda också. Den är mjukare och har inget tydligt klick mellan AF-läget och fullt nedtryckt. Men jag gillart.

Att få till alla inställningar har inte varit helt lätt. Den här kameran har så många inställningsmöjligheter att det är svårt att veta hur man vill ha det ibland. Vill jag att fokuspunkterna ska blinka rött när kameran hittar skärpan eller inte? Vill jag att de inaktiva fokuspunkterna ska synas i sökaren? Vilka och hur många fokuspunkter vill jag egentligen använda?

Mycket beror nog på situationen och jag kanske helt enkelt inte kan hitta en optimal inställning för allt utan får ändra från gång till gång.

Ett par saker är jag ändå rätt säker på hur jag vill ha dem, som jag kanske nämnt i något tidigare inlägg:

Jag blev en aning besviken när jag upptäckte att kameran bara har engelska eller japanska menyer. Men sånt kan man ta när man vet att man fått flera tusen kronors rabatt jämfört med svenska priser. Och egentligen är det inget problem förrän jag en dag ska sälja den vidare – själv hade jag ändå tänkt ha engelska i menyerna. Jag provade att installera om mjukvaran i kameran men det gjorde ingen skillnad.

Jag har också roat mig med att ta en testbild vid varje ISO-tal för att kunna tala om för Lightroom hur mycket brusreducering som ska användas för varje nivå.

Nej, det får räcka med kameranörderi för i kväll. Imorrn är jag ledig och om inspirationen håller i sig ska jag ut och upptäcka Enköping, vilket jag fortfarande inte gjort sedan vi flyttade hit i somras.

Comments are closed.